نام: مرضیه شاهدایی
متولد: ۲۵ بهمن ۱۳۴۰ تهران
برخی مسئولیتها: مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و معاون وزیرنفت در امور پتروشیمی مدیر طرحهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران
مرضیه شاهدایی یکی از مدیران دولتی بود که خرداد ماه به همراه حسن روحانی، به ارومیه سفر کرد تا از جمله کلنگ طرح سولفات پتاسیم پتروشیمی ارومیه را به زمین بزند.
رسانهها تصویری از او منتشر کردند که نشان میداد در حال به زمین زدن کلنگ این طرح در میان حلقهای از مردان است.
انتصاب مرضیه شاهدایی به معاونت وزیر نفت و مدیرعاملی شرکت پتروشیمی برای رسانهها خبر شگفتانگیزی بود. انتصاب یک زن در چنین سطحی از مدیریت وزارت نفت کاملا بیسابقه است.
۲۷ سال طول کشید مرضیه شاهدایی که به اعتبار کارنامه حرفهایش از مدیران صاحب تخصص و دانش در حوزه پتروشیمی است، به مدیریت برسد. این نخستین بار بود که یک زن به عضویت هیئت مدیره یکی از چهار شرکت اصلی تابعه وزارت نفت منصوب می شد.
خانم شاهدایی در گفتوگو با یک وبسایت وابسته به وزارت نفت میگوید "با اینکه به سوی جامعه مدرن قدم برداشتهایم اما آقایان صنعت را در انحصار خود میدانستند. با توجه به فرهنگ غالب در جامعه و به دنبال آن محیط کاری، برای دست یافتن به اهدافم همیشه مضاعف تلاش کردهام و بیش از مردانی که هم سمت من بودند کار میکردم."
حسن سادات، مدیر پیشین طرحهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره مرضیه شاهدایی گفته است که او "دارای تفکر سیستمی و ذهنی منظم" است و" شایستگیها و توانمندیهای خود را در مدیریت طرحها بارها و بارها ثابت کرده است." فاطمه تندگویان مشاور وزیر نفت در امور بانوان وزارت نفت، در مراسم معرفی خانم شاهدایی گفته است که "مدیران بالادست همیشه از قابلیتهای زنان تعریف میکنند اما در حوزه عمل معمولا کمتر از تواناییهای زنان در سمتهای مدیریتی استفاده میشود." او به شکاف میان آمار زنان تحصیلکرده و زنان شاغل اشاره کرده که "آمار اشتغال به کار زنان در حالی ۳۲ درصد است که میزان دانش آموختگان خانم ۶۴ درصد است."
مرضیه شاهدایی برای اولین بار در ایران موضوع بازنگری مهندسی مفهومی را مطرح کرده است. او گفته است که "در زمان تحریمها که مهندسین مشاور خارجی حاضر به همکاری با شرکتهای ایرانی نبودند، به دلیل تغییر جانمائی واحدها، مهندسی مفهومی فاز دو عسلویه را با کمک مهندسین مشاور ایرانی بازنگری و مهندسی اصولی آن را تهیه کردیم."
خانم شاهدایی روند خصوصی سازی را در صنایع پتروشیمی اشتباه میداند و میگوید که "خامفروشی کمترین سود را دارد و برای ایجاد ارزش افزوده و رشد اقتصادی ملی نیاز است درآمدهای جانبی از صنایع تمکمیلی نفت و گاز داشته باشیم." در مجموعه تحت مدیریت خانم شاهدایی این طور که در نشریه تازه های انرژی نوشته است ۶۰ طرح نیمه کاره با پیشرفت فیزیکی از یک تا ۹۸ درصد وجود دارد که برای اجرا اولویت بندی شده اند.
در نقشه راه توسعه صنعت پتروشیمی ۳۶ طرح تازه هم در مناطق چابهار، جاسک، قشم و پارسیان طراحی شده اند که با راه اندازی آنها ۶۰ میلیون تن دیگر به ظرفیت تولید پتروشیمی ایران افزوده میشود. بیژن زنگنه وزیر نفت در حکم خود از مرضیه شاهدایی خواست است در شرایط پسابرجام از طریق مدیریت جذب و ارتقای فناوری، جلب سرمایههای خارجی، دستیابی به بازارها و افزایش صادرات به اهداف ترسیم شده برای صنعت پتروشیمی در برنامه ششم توسعه دست پیدا کند.