شمارش آرای نامزدهای نمایندگی مجلس دهم که آغاز شد، بالا رفتن تعداد نام زنان در فهرست نمایندگان پیروز، خبرساز شد.
در مرحله اول مردم، ۱۴ زن را انتخاب کردند و در مرحله دوم هم چهار زن دیگر برگزیده شدند تا رکورد حضور نمایندگان زن در ادوار مجلس شکسته شود.
هر چند هنوز تکلیف مینو خالقی، یکی از منتخبان حوزه انتخابیه اصفهان روشن نیست و دولت و شورای نگهبان بر سر او اختلاف نظر دارند اما همین تعداد نماینده زن هم اتفاقی در تاریخ مجلس به حساب میآید.
در دورههای اول تا سوم مجلس تنها چهار نماینده زن در مجلس حضور داشتند که کمترین میزان حضور زنان محسوب میشود.
هر چه از سالهای انقلاب گذشت، به مرور میزان حضور زنان در مجلس افزوده شد و در انتخابات مجلس پنجم ۱۴ زن به عنوان نماینده برگزیده شدند که تا پیش از این این دوره رکوردی در میان همه ادوار مجلس بود.
در ۹ دوره گذشته مجلس تعداد نمایندگان زن در مجموع ۷۸ نفر بودهاند که اگر ۱۸ منتخب کنونی را هم به آنها اضافه کنیم در مجموع همه زنان نماینده در همه سالهای پس از انقلاب ۹۶ نفر خواهند بود.
هر چند همه از رکوردزنی انتخاب زنان در این دوره مجلس صحبت میکنند اما با وجود این رکوردزنی تاریخی، هنوز میزان حضور زنان در مجلس کمی بیش از شش درصد از کل نمایندگان است که رقم چندان قابل توجهی نیست.
چرا تعداد نمایندگان زن بیشتر شده است؟
چندین دهه است که در کشورهای توسعه یافته، مزایای حضور بیشتر زنان را در مراکز تصمیمگیری و مدیریت سیاسی اجتماعی دریافتهاند و برای افزایش حضور آنها از شیوههایی مثل سهمیه ثابت استفاده میکنند.
به کار گیری این شیوه، به حامیان گروههای تحولخواه اطمینان میدهد که سیاستمدارانشان نه تنها در شعار که در عمل هم از ایده برابری زنان و مردان حمایت میکنند.
مرور فهرست نامزدهای انتخابات مجلس دهم به ما نشان میدهد، تمام زنانی که نامشان در فهرست موسوم به امید وجود داشته و از حمایت ائتلاف فراگیر اصلاح طلبان و حامیان دولت در تهران و شهرستانهایی مثل اصفهان و تبریز، برخوردار بودهاند، رای آوردهاند.
در تهران تمامی هشت زن فهرست امید علیرغم آشنا نبودن نام بسیاریشان، در انتخابات پیروز شدند.
در اصفهان هر دو زنی که برگزیده شدند، نامشان در فهرست مورد حمایت اصلاحطلبان بود.
در تبریز هم زهرا ساعی تنها زن فهرست شش نفره مورد حمایت فهرست ائتلاف اصلاحطلبان بود که به مجلس راه پیدا کرده است.
پیش از برگزاری انتخابات کارزاری برای افزایش تعداد نمایندگان زن در ایران شکل گرفت که بر گرفتن سهمیه دست کم سی درصدی فهرستها تاکید داشتند.
"کمپین تغییر چهره مردانه مجلس" تلاش کرد موضوع لزوم افزایش تعداد زنان داوطلب نمایندگی را در سطح جامعه مطرح کند و زنان را تشویق کند خود را برای نمایندگی در مجلس نامزد کنند.
پیروزی تمامی زنانی که در این فهرستها حضور داشتند نشان میدهد، اعتماد احزاب و گروههای سیاسی به زنان، اعتماد جامعه به زنان را هم به دنبال خواهد آورد.
آمار و ارقام
برای نامزدی در انتخابات دوره دهم مجلس، اندکی بیش از ۱۲ هزار نفر زن و مرد ثبتنام کردند.
هزار و ۲۳۴ نفر (حدود ۱۰ درصد) از کل ثبتنام کنندگان زن بودند.
پس از پایان مرحله ثبتنام، بیش از نیمی از ثبتنام کنندگان زن رد صلاحیت شدند و در نهایت حدود ۶۰۰ زن امکان ورود به کارزار مبارزات انتخاباتی را پیدا کردند.
با برگزاری انتخابات مجلس ۱۸ زن از سوی مردم برگزیده شدند هرچند اختلاف میان دولت و مجلس باعث شده هنوز تکلیف مینو خالقی، منتخب اصفهان روشن نباشد.
مینوخالقی منتخب حوزه انتخابیه اصفهان در مرحله اول انتخابات است که نامش به عنوان نماینده برگزیده اعلام شد اما شورای نگهبان اندکی پس از انتخابات آرای او را باطل اعلام کرد.
دلیل باطل شدن رایهای او به طور رسمی اعلام نشده است.
دولت اما میگوید از نظرش تعداد نمایندگان زن ۱۸ نفرند که مینو خالقی هم در این فهرست قرار دارد.
معاون پارلمانی رئیس جمهور هم گفته است برای مجلس آینده زنان باید دستکم یک سوم کرسیهای مجلس را هدف قرار بدهند.
نشستن بر روی یک سوم از کرسیهای سبز نمایندگی مجلس در ایران، شاید اکنون رویای دور از دسترسی به نظر برسد اما زنان برای رسیدن به این رویا در گام نخست، چهار سال فرصت دارند.